2014 m. spalio 23 d., ketvirtadienis

Rudeniškas obuolių pyragas su karamelizuotais grikiais

Dvi priežastys kodėl nusprendžiau kepti būtent šį pyragą. Visų pirma todėl, kad savaitgalį atvažiavę svečiai atvežė maišą obuolių. O antra - todėl, kad pasiryžau per 25-uosius savo metus išmėginti bent po 10 receptų iš kiekvienos gimtadienio proga gautos receptų knygos. Taigi receptas pasirinktas iš VMG knygos 7 ingredientai pasirodė įdomus dėl grikių naudojimo pyrage. Yra daugybė receptų su avižiniais dribsniais, manų kruopom ir t.t., bet grikių iki šiol nemačiau.

Įvertinimas - dar begaminant nusprendžiau pakoreguoti receptą (nes siūlymas likus 3 minutėms iki pyrago iškepimo pabaigos ant jo uždėti 100 g sviesto sukėlė dvejonių. Aišku, dvejonės pasitvirtino tik po sviesto uždėjimo. Tad buvo prieita prie išvados sviesto perteklių nuo iškepusio pyrago tiesiog nupilti :D ir kitą kartą jei ir dėti sviesto, tai tikrai kur kas mažiau). Taip pat kilo idėja išsiaiškinti kokiomis proporcijomis reikia naudoti naminius produktus vietoj pirktinių, nes po šio pyrago gamybos pasidarė akivaizdu, kad naminių produktų kiekiai ne identiškai atitinka pirktinių.. bet čia ateičiai, o dabar pyragas..

Įvertinimas: 8,5 / 10

Sudedamosios dalys:
* Cukrus 1/2 stiklinės
* Sviestas 100 g** + 4 šaukštai
* Virti grikiai 1 stiklinė
* Kiaušiniai 3 vnt,
* Miltai 2/3 stiklinės
* Kepimo milteliai 1 a. š.
* Obuoliai 4 vnt.

Eiga:
* Obuolius supjaustyti skiltelėmis ir sudėti į sviestinių popieriumi išklotą kepimo skardą.
* Kiaušinius išplakti su puse kiekio cukraus išplakti iki purumo, tada įmaišyti persijotus miltus ir kepimo miltelius.
* Į keptuvę suberti likusį cukrų (turėtų būti 4 valgomieji šaukštai, tad galite iš pradžių atmatuoti šį kiekį, o likusį naudoti plakiniui su kiaušiniais) ir jį išlydyti iki rudumo, tada įdėti 4 šaukštus sviesto ir nuolat maišant kaitinti kol karamelizuosis. Suberti virtus grikius ir pakepinti 1 minutę (neperkepti ilgiau, nes jausis kartumas).
* Ant skardoje sudėtų obuolių sudėti karamelizuotus grikius ir užpilti tešlą.
* Kepti 30 min, 180`C įkaitintoje orkaitėje.  Likus 3 minutėms iki kepimo pabaigos ant pyrago viršaus uždėti gabaliukais pjaustytą 100 gramų** sviesto.

** - siūlyčiau kiekį imti kokį 25-50 gramų, dėl komentaro, kurį minėjau anksčiau.

Na, o dabar vis dar laukiu atsiliepimo iš ragavusiųjų, nes šiandien dalis pyrago turėjo pasiekti Kauną ;)

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą