2013 m. lapkričio 24 d., sekmadienis

Canneles Bordelais

Tikrai visiems yra buvę tokių dienų, kai atrodo tas zapadlo dėsnis veikia ir veikia būtent tau.. Dažniausiai man taip nutinka, kai tam tikrą laiko tarpą neturi jokių ypatingų planų, o tada iš niekur nieko atsiranda daugybė pasiūlymų tai pačiai dienai, kai neišeina visko suderinti ir esi priversta rinktis.. Šį kartą buvo šiek tiek kitaip, planų buvo, bet jie visi buvo sudėlioti labai tvarkingai ir savaitės antroji pusė bei savaitgalis turėjo būti šaunus ir turiningas. Pradedant nuo antrojo darbo pokalbio, smagaus penktadienio vakaro "Lofte" ir savaitgalio su atvykusiais svečiais, bet... bet kaip visada, kai atrodo jau puikiai viską susiplanuoji, kas nors nutiks. Ir nutiko! Ketvirtadienio rytas prasidėjo su perštinčia gerkle, nesugebėjimu prakalbėti, kosuliu, temperatūra ir sloga. Tuomet prieš akis buvo tas vaizdas kai matai, kaip visi planai tolsta tolsta tolsta.

Bet kaip sakoma, what doesnt kill that makes you stronger, arba nėra to blogo, kas neišeitų į gerą. Na ir kas, kad praleidau pokalbį dėl darbo (visai šaunaus beje), kad nesudalyvavau vakarėlyje (į kurį labai norėjau), kad svečiai turėjo rūpintis manimi, o ne aš jais :D Vos tik sveikatai pagerėjus, nusprendžiau ištaisyti situaciją, kiek tai dar buvo įmanoma (darbo ir vakarėlio nesusigrąžinau, bet su svečiais dar turėjau vieną vakarą). Nusprendžiau nustebinti juos namie gamintais Canneles Bordelais. Receptas pasirodė kur kas paprastesnis negu tikėjausi, pagal tokį nuostabų skonį atrodė, kad ir visas procesas turėtų būti sudėtingas :D Pagrindinis trūkumas tas, kad neturiu būtent Canneles formelių, tad teko pasinaudoti draugų dovanotomis rožių ir bijūnų formelėmis :)

Tikrai tikrai siūlau išmėginti šį skanėstą, tik patarimas tai daryti aukštesnėse, kad ir keksiukų, formelėse.

Canneles Bordelais (labai padėjo nuostabus recepto aprašymas IRRI style)
Vertinimas 10/10 be jokių abejonių
(nuotraukos kokybė tikrai neįspūdinga, kitą kart gaminant reikės pasikviest svečius su fotoaparatais)
Sudedamosios dalys:
* Miltai 100 g 
* Cukrus 250 g
* Druska
* Sviestas 50 g
* Kiaušiniai 2 vnt.
* Kiaušinių tryniai 2 vnt.
* Vanilinis cukrus 3 v.š. 
* Pienas 500 ml
* Rudasis cukrus 10 g

Eiga:

Įsijungiame youtube arba playerį, užsidedame dainą "Bastille - Things we lost in the fire" ir pradedame gaminti





* Miltus gerai sumaišyti su cukrumi ir druska.
* Į sausų produktų mišinį įmušti kiaušinius ir kiaušinių trynius. Viska gerai išmaišyti.
* Pieną su vaniliniu cukrumi pakaitinti, bet neužvirti (iki tol kol pradės kilti burbuliukai palei indo kraštus).
* Išlydyti sviestą.
* Į miltų ir kiaušinių masę supilamas sviestas pastoviai maišant. Kai masė tampa vientisa pilamas pašildytas pienas pastoviai maišant.
* Masė gaunasi tikrai skysta, bet taip ir turi būti. Palaukus kol ji atvės, uždengti ir dėti į šaldytuvą kuo ilgesniam laikui, minimum 1 valandai. Patartina laikyti parą ar net dvi. Aš laikiau apie 4 valandas (tiek teturėjau iki svečių grįžimo).
* Išėmus iš šaldytuvo masę išmaišyti, kad nebūtų atskirai susistovėjusio sviesto sluoksnio.
* Formeles ištepti sviestu ir pabarstyti ruduoju cukrumi.
* Ir tuomet prasideda visas smagumas žaidžiant su temperatūra kepant:
Geriausia kepant formeles dėti ant grotelių ir naudoti orkaitės funkciją: viršus+apačia+vėjelis
* Pirmąsias 10-15 min. kepti 250`C vidurinėje pakopoje (trečioje dažniausiai). Masė turi labai išraiškingai virti (nuostabus vaizdas).
* Staigiai sumažinti temperatūrą iki 170-180 `C (tą staigumą aš sugebėjau įgyvendinti pasukus temperatūros nustatymo rankenėlę ir palaikius dureles pradarytas kol temperatūra nukrito) taip kepti ~25 min.
* Paliekant temperatūrą tokią pat (170-180`C) perkelti groteles ant žemiausios (pirmos) pakopos ir kepti dar 25 min. Galima ir ilgiau, svarbiausia, kad viršus būtų rudas ir nebesimatytų virimo viduje požymių.
* Išjungus orkaitę praverti dureles ir palikti 5-10 min. atvėsti tuomet išimti.
* Pirmą dieną plutelė būna itin traški ir karamelizuota, kitą diena ji tampa žymiai minkštesnė.

Įvertinti buvo nuostabiai :) Tikrai dar ateity gaminsiu, tik reikia naujų formelių, nes šitos gan per žemos :)


2 komentarai: