2014 m. kovo 16 d., sekmadienis

Riešutinis pistacijų pyragas su spanguolėmis

Kai per vieną dieną po pavasario ateina žiema už lango reikia sugalvoti kažką, kas praskaidrintų nuotaiką. Laukiant svečių grįžtančių iš mokymų, už lango lietui besimaišant su kruša, geriausias laiko praleidimas - virtuvėje. Tai vienas iš būdų, ką galima nuveikti namie naudingo, kai kelti kojos į lauką nelabai norisi. Paieškos internete neužtruko ilgai, nors iš pradžių ieškota buvo Itališkų pyragų, tačiau pasirinktasis tikrai nei kiek nenuvylė (pirminis šaltinis : http://www.vax.lt/pistaciju-ir-spanguoliu-pyragas/) . Galbūt šio pyrago pasirinkimą lėmė ne tik nuostabi nuotrauka, gundantys ingridientai, bet ir autoriaus komentaras, kad šiame pyrage ji nekeistų nieko. Tiesa, norom nenorom ingridientus teko pakeisti labai artimais, viskas dėl ne itin didelio pasirinkimo artimiausiose parduotuvėse. Tačiau tie keli pakeitimai (vietoj nesūdytu pistacijų riešutų naudoti sūdyti, ir vietoj šviežių spanguolių naudotos džiovintos) tikrai nesugadino pyrago, tikiu, kad jis skiriasi nuo originalaus - trūksta rūgštumu ir prisideda sūrumas, tačiau rezultato įvertinimas - TOBULAS. 

Vieno iš ragautojų komentaras leidžia užriesti nosį. Pažodžiui tikrai neatsimenu, bet išsakyta idėja buvo tokia: naminiai pyragai ir kiti gaminiai dažniausiai negali konkuruoti su restoranų ar kavinių desertais, bet šitas tikrai patenka į trejetuką skaniausių ragautųjų.

Tad dalinuosi receptu :)

Įvertinias: 10/10 (visiškai nieko nereikia keisti)
Sudedamosios dalys:
* Pistacijos 100 g (išgliaudytų kiekis)
* spec. miltai 130 g (būsimo karjeros galimybių tikėtinumui esant, neišduosiu visų ingridientų)
* Miltai 50 g
* Džiovintos spanguolės 150 g 
* Apelsino žievelės 3 v.š.
* Kiaušiniai 4 vnt.
* Sviestas 250 g
* Cukrus 250 g
* Druska

Eiga:
* Sviestas išsukamas su cukrumis iki purumo.
* Po vieną įmušami kiaušiniai į sviesto masę ir išmaišomi.
* Į paruoštą masę dedama 80 g sumaltų pistacijų (blenderio pagalba), spec. miltai, miltai, druska. Viskas išmaišoma iki vientisos masės.
* Džiovintos spanguolės sumaišomos su apelsinų žievelėmis ir likusiais 20 g nesmulkintų pistacijų. 
* Į skardą dedama tešla, išlyginama šaukštu ir ant viršaus užbarstomas spanguolių mišinys. Galima šiek tiek paspausti, kad iškepus pyragui jos nenubirėtų.
* Kepama 190`C orkaitėje apie 50 min.
* Skanus tiek šiltas, tiek atvėsęs kitą dieną.

Skanaus :)




Pyrago galerija:













7 komentarai:

  1. Margarita,

    jei naudojatės mano receptais - prašau nurodyti aktyvią nuorodą į juos. Nes kitu atveju yra pažeidžiamos autoriaus teisės :)

    AtsakytiPanaikinti
  2. P.S vax.lt yra rašomas vyro, todėl komentarai yra autoriaus, ne autorės :)))

    http://www.vax.lt/about/

    AtsakytiPanaikinti
  3. Atsiprašau labai, tikrai nežinojau, kad rašomas vyro.. o dėl naudojimosi, tai visuomet stengiuosi parašyti pagrindinį šaltinį, šįkart pamiršau, pridėsiu :)

    AtsakytiPanaikinti
  4. Mano lytimi abejojama jau tikrai ne pirmą kartą :))))

    Ačiū ir sėkmės :)

    AtsakytiPanaikinti
  5. Ačiū už receptus, išbandžiau ir makaronus su pesto, super :) tikrai puikūs :)

    AtsakytiPanaikinti
  6. labai skaniai gavosi, aciu tau!
    ___________________
    plastikiniai langai
    vidaus durys

    AtsakytiPanaikinti
  7. labai skaniai gavosi, aciu tau!
    ___________________
    plastikiniai langai
    vidaus durys

    AtsakytiPanaikinti