2014 m. sausio 8 d., trečiadienis

Graikiško jogurto tortas

Praleisti pusė metų Graikijoje, atnešė į mano gyvenimą daugybę įspūdžių ir iššūkių, kurie vienaip ar kitaip turėjo įtakos mano požiūriui į daugelį aspektų. Išmokti gyventi neskubant, neplanuojant visko konkrečiai ir nepersistengiant dėl nustatytų datų laikymosi tikrai nebuvo lengva. Bet kaip sakoma: "Jei esi Romoje ir renkis kaip romietis". Tad visko buvo išmokta ir niekada nepamiršiu to nuostabaus pusmečio gyvenimo, taip vadinamo "xolera" būdu.
Žvelgiant į Graikijos virtuvę, teko susidurti su gana daug neįprastų dalykų ir surasti tokius produktus, kurie atitinka Lietuvoje populiarius, bet svečioje šalyje nerandamus. Vienas iš tokių buvo - grietinė. Jos tiesiog nebuvo, ir graikai nematydami problemų visur vietoj jos naudojo jogurtą. Na kugelio nekepėme ir cepelinų nevirėme, tad nežinau kaip ji būtų atstojusi norimą skonį, bet.

Grįžus į Lietuvą norisi prisiminti jau pamėgtą virtuvę. Tokiu tikslu, kiekvieną vasarą neatsiejamu patiekalu tampa graikiškos salotos, kai norisi kažko "rimtesnio" - musaka :) O atsigaivinimui - frape, tiesa ji nepavyksta tokia kaip Graikijoje ir mano spėjimu taip yra dėl kitokios tirpios kavos, nes ji pas mus pritaikyta karštai kavai ir gan sunkiai tirpsta šaltame skystyje :D

Ne per seniausiai atradau Graikiško jogurto tortą, nors tokio ir neragavau besisvečiuodama, bet vis tiek jis primena tą nuostabų laikotarpį.

Pritaikant jį Lietuviškoms šventėms paverčiau jį desertu ant Kalėdinio stalo.

Įvertinimas: 10/10

Sudedamosios dalys:
* Avižiniai sausainiai 300 g
* Sviestas 115 g
* Kiaušiniai 6 vnt
* Cukrus 150 g
* Kukurūzų krakmolas 12 g
* Druska
* Vanilės esencija
* Graikiškas jogurtas 600 g
* Citrinos sultys 1 v. š.
* Citrinos / apelsinų žievelės 1 v. š.

Eiga:
* Susmulkinti sausainius ir sumaišyti juos su lydytu sviestu.
* Iškloti norimą formą sviestiniu popieriumi ir padengti pagrindą bei šonus sausainių mase.
* Kepti 150` C orkaitėje pagrindą apie 15 min
* Kiaušinius išplakti, suberti cukrų, kukurūzų krakmolą, druską, supilti vanilės esenciją ir sudėti graikišką jogurtą. Viską išplakti iki vientisos masės.
* Į masę supilti citrinos sultis ir žieveles, vėl gerai išmaišyti.
* Ant iškepto pagrindo pilti paruoštą masę ir kepti 150` C orkaitėje apie 50 min. Dažniausiai man kepa ilgiau. 
* Tortas laikomu iškepusiu tada, kai jį pajudinus nebebanguoja visa masė, o tik viduriukas.
* Iškeptą tortą reikia atvėsinti iki kambario temperatūros ir tuomet padėti į šaldytuvą. Kuo ilgiau stovi - tuo skanesnis tampa. Minimum reikia 4 valandų.

Pirminis šaltinis: http://valdos-virtuve.blogspot.com/



1 komentaras: